For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Elektrische fiets kopen?

Elektrische fiets kopen?

Wil jij een elektrische fiets kopen? In deze blog leggen we uit waar je op moet letten. Je kunt daarbij denken aan de motorpositie en het type en merk motor, maar ook zeker de prijs. Allemaal factoren die een belangrijke rol spelen in jouw uiteindelijke keuze. 

Elektrische fiets kopen
Het kopen van een elektrische fiets is echter een stuk ingewikkelder dan het kopen van een niet-elektrische fiets. Koop je een verkeerde, dan heb je er minder lang plezier van, kom je voor extra kosten te staan en kun je er geen optimaal gebruik van maken. Je goed voorbereiden op de aanschaf van een e-bike is daarom van groot belang. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waarvan wij vinden dat zij belangrijk zijn om goed over na te denken bij het kopen van een elektrische fiets. 

Soorten
Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen te koop. De meest voorkomende zijn de elektrische stadsfiets, elektrische bakfiets, elektrische vouwfiets en de speed pedelec. Deze verschillende e-bikes kun je in de volgende twee groepen onderverdelen:

“Normale” fietsen

Elektrische stadsfietsen, elektrische vouwfietsen en elektrische bakfietsen zijn ‘normale’ e-bikes. Dit zijn fietsen met trapondersteuning die ervoor zorgen dat trappen net iets lichter en makkelijker gaat. Feitelijk is een fiets met trapondersteuning niets anders dan een fiets met een motor erin die niet op eigen kracht kan wegrijden of in beweging blijft. Anders gezegd: de trapondersteuning helpt alleen wanneer de trappers daadwerkelijk bewegen. Op deze trapondersteuning zit een begrenzer, zodat je niet harder kan dan 25 kilometer per uur. Met deze e-bikes kun je gewoon op het fietspad fietsen. Je hoeft hiervoor geen geel bromfietskentekenplaatje te kopen en ook niet verplicht een helm te dragen. Al raden wij het dragen van een helm wel aan.  

“Snelle” fietsen

Speed pedelecs zijn fietsen met trapondersteuning waarbij je met flink bijtrappen een snelheid kan halen tot 45 kilometer per uur. Deze high speed e-bikes vallen voor de wet onder de bromfietsen. Dit betekent dat je bij een speed pedelec een geel bromfietskentekenplaatje moet voeren en je de overige verkeersregels voor bromfietsen moet volgen, zoals bijvoorbeeld het verplicht dragen van een helm.

Motorpositie
Ga je op zoek naar een elektrische fiets, dan kom je er al snel achter dat de motor van een elektrische fiets op drie verschillende plekken kan zitten: in het voorwiel, in het midden bij het frame of in het achterwiel. Iedere plek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zie hiervoor ons Blog Bericht over motorposities.

Accu
Er zijn ontzettend veel variabelen waar je bij een accu rekening mee moet houden. En omdat een accu vaak korter meegaat dan je fiets zelf, is het erg belangrijk om voor een accu te kiezen die goed past bij jouw persoonlijke behoeften. Denk hierbij aan vast/uitneembare accu’s, plek van de accu, soort accu, vermogen en garantie. 

Type versnelling
Doordat er op een elektrische fiets ook rij- of ondersteuningsprogramma’s zitten, spelen de versnellingen op een e-bike een andere rol dan op een gewone, niet-elektrische, fiets. Bij het kopen van een elektrische fiets kun je kiezen voor drie verschillende soorten versnellingen.

Voordelen
Met een derailleur heb je de beschikking over een groot aantal versnellingen, oplopend tot 27 versnellingen. Dit is vooral handig bij fietstochten in heuvel- en bergachtig gebied. E-bikes met een derailleurversnelling zijn ook vaak lichter dan e-bikes met een ander type versnelling. Dit fietst niet alleen lichter, ook loop je minder snel op tegen het maximale beladingsgewicht van een fietsendrager bij eventueel vervoer van je fiets op je auto.

Nadelen
Een derailleurversnelling is onderhoudsgevoelig en slijt snel. Door het open systeem is hij vatbaar voor vocht en vuil, waardoor je versnelling soms kan gaan haperen.

Naafversnelling

Voordelen
De naafversnelling is vrijwel onderhoudsvrij. Het is een gesloten systeem waarbij de versnellingen opgeborgen zijn in de naaf van het achterwiel. Hierdoor zijn zij niet vatbaar voor vocht en vuil en heb je geen last van een krakende ketting. Ook is het bij een naafversnelling makkelijker om de versnellingen te bedienen en kun je schakelen als je stilstaat.

Nadelen
Doordat de versnellingen in de naaf van het achterwiel zitten, is het moeilijk om het wiel te verwijderen bij het wisselen van een fietsband. Daarnaast heb je bij een naafversnelling de beschikking over minder versnellingen, vaak maar zeven of acht.  

Automatische versnelling

Met een automatische versnelling stel je je ideale versnelling met alleen je hand in. Je hoeft daarbij niet de trappers te gebruiken. Er zijn verschillende automatische systemen. Bij het ene systeem stel je met een draai aan het handvat je versnelling in. Bij een ander systeem is het mogelijk om op het display van je e-bike je favoriete tempo in te stellen. Tijdens het fietsen zoekt het systeem dan automatisch naar de juiste versnelling voor jouw ingestelde tempo.

Gewicht van de fiets
Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen. Dit komt vooral door het materiaal waarvan een e-bike is gemaakt. De meeste zijn gemaakt van staal, aluminium, titanium, carbon of magnesium. Ieder materiaal heeft zijn eigen sterkte en gewicht. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft: een sterke, zwaardere fiets of een iets minder sterke, lichtere fiets. Een zwaardere e-bike hoeft geen probleem te zijn, tenzij je de fiets veel optilt bij bijvoorbeeld het plaatsen van de e-bike op een fietsendrager.

Prijs
Aan een gloednieuwe e-bike hangt een prijskaartje, daar kunnen we niet omheen. Een goedkoper alternatief in relatie tot kopen, is het aanschaffen van een tweedehands elektrische fiets. Maar is dat verstandig? Ja, ook dan kun je nog jaren fietsplezier hebben van een e-bike, als je bij de aankoop maar extra aandacht aan de fietsaccu en actieradius besteedt. Meer daarover lees je in ons blog: een tweedehands e-bike kopen.
 
 

Laat een reactie achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top