For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Tweedehands e-bike kopen

Tweedehands e-bike kopen

We horen de twijfel al toeslaan; wel of niet doen? Van bijna alle fietsmerken verschijnen er ieder jaar nieuwe, betere e-bike modellen. Het kan aantrekkelijk zijn om een overjarig afgeprijsd model te kopen of nóg voordeliger een tweedehands elektrische fiets aan te schaffen. Maar is dit ook verstandig?

Belangrijk bij iedere e-bike is: wat is de capaciteit van de accu en hoeveel kilometers kun je er nog mee rijden? Door alle gereden kilometers en keren dat de accu leeg is geraakt en weer is opgeladen, neemt de actieradius af. Ook door weinig of onregelmatig gebruik kan de accu in capaciteit teruglopen. Dat de kwaliteit van e-bikes (en ook accu’s) de laatste jaren is toegenomen, is een feit. Toch kunnen er allerlei factoren meespelen die invloed hebben op de actieradius en veilige status van de accu. Zo kunnen invloeden van buitenaf, zoals een val, warmte door de zon en vocht, een negatieve uitwerking hebben op de kwaliteit van de accu.

Accu testen of lange proefrit
Of je de tweedehands elektrische fiets nu in een fietsenwinkel of bij een particulier koopt, ons advies is om er in ieder geval eerst een proefrit mee te maken. Laat de accu testen bij een fietsspeciaalzaak of maak een fikse proefrit waarbij je kunt nagaan of de actieradius snel achteruit loopt. Als de fiets (te) lang heeft stilgestaan en de accu niet regelmatig is opgeladen, zal de accu waarschijnlijk een zeer beperkte actieradius over hebben en in het ergste geval niet thuis geven.

Fietsaccu vervangen
Een tweedehands e-bike is vaak honderden euro’s goedkoper dan een nieuw model, zeker als je een e-bike zoekt van 4 jaar of ouder. Met verreweg de meeste onderdelen van de fiets is vaak weinig mis, maar dikwijls heeft de verminderde capaciteit van de accu de eigenaar doen besluiten de e-bike in te ruilen. Het kopen van een e-bike met een sterk afgenomen actieradius kan echter nog steeds goed uitpakken, zeker in combinatie met het kopen van een fietsaccu of het laten reviseren van de oude (mits dit mogelijk is). Een nieuwe accu is niet goedkoop, maar samen met een goedkope tweedehands e-bike ben je nog steeds een stuk voordeliger uit dan met de aanschaf van een fonkelnieuwe e-bike. Stel je koopt een tweedehands elektrische fiets van 4 jaar oud voor 500 euro waarbij je de oude accu vervangt door een nieuw exemplaar van 300 euro, dan heb je voor 800 euro een e-bike waarmee je weer jaren vooruit kunt. Lees meer over wanneer je accu aan vervanging toe is in ons blog “Accu Vervangen?”.

Laat een reactie achter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top